Interfata Creier-Calculator (BCI - Brain-Computer Interface) foloseste electroencefalograma, interpretand datele culese de aceasta pentru a oferi o cale de comunicare intre creier si calculator.
Electroencefalografia este o metoda neinvaziva de explorare a modificarilor de potential electric din creier, inregistrat la nivelul scalpului. In principal, se vor detecta/ clasifica modificarile induse in activitatea cerebrala prin intermediul unor actiuni mentale. Sistemul BCI amplifica biosemnalele culese, sesizeaza aceste modificari si le transforma in semnale de control pentru comunicare sau controlul unor echipamente externe.
Astfel, aceste sisteme vin in ajutorul pacientilor paralizati, care, pe baza activitatii mentale, pot comunica cu un echipament de calcul extern, care la randul lui poate genera scrierea unor caractere sau comanda unor dispozitive mecatonice.
G.tec este lider in domeniul BCI, dispozitive medicale, neurotehnologie, neuroreabilitare si procesare biosemnal, cu sedii in Schiedlberg si Graz (Austria), Barcelona(Spania) si New York (USA). Sistemele BCI dezvoltate de g.tec sunt bazate pe 4 principii majore:unde lente, potentiale evocate vizuale (SSVEP), imaginarea miscarii (MI), si potentiale evocate (EP.
Aplicatiile tehnologiilor dezvoltate sunt extrem de variate, de la utilizarea acestora in clinici si spitale de profil, pana la cercetare in domeniul neuroreabilitarii. Mai jos vom preciza doar o parte din accestea.
Un echipament BCI foloseste puterea gandurilor pentru a:
☑ Scriere pe ecranul unui computer
☑ Controla o proteza
☑ Controla un dispozitiv mecatronic
☑ Juca un joc
☑ Accesa o lume virtuala
In afara de aceste aspecte, tehnologiile dezvoltate de g.tec sunt utilizate la
☑ analiza creierului, a inimii sau a activitatii musculare
☑ evaluarea efectelor accidentelor grave sau a pierderilor de constiinta asupra creierului
☑ reabilitare dupa un atac cerebral
☑ neuromarketing
☑ Stimulare electrica profunda a creierului, cartografierea creierului, neuroproteza, comunicare, pictura si experimente BCI invazive (electrozi implantati) si neinvazive (electrozi pe scalp) de control in bucla inchisa.