Electrostim Iasi, Romania Electrostim Iasi, Romania
Stimulare electrica functionala
Electrostim - Stimulare electrica functionala
 

Home
Stimularea electrica functionala
Neurostimulatoare
Interfata Creier-Calculator
Echipament BCI
Cursuri
 
Articole din media
• 20 sep 2007
• 02 feb 2006
• 15 mar 2005
• 26 feb 2005
• 02 dec 2004
Legaturi utile
Despre noi
Contact
 
EnglishEnglish version


Articole din presa - Romania Libera 15.03.2005

Recuperarea mersului la bolnavi - Stimularea electrica in boli neurologice

La Spitalul de Recuperare din Iasi - Clinica de Neurologie (coordonator prof. dr. Cristian Dinu Popescu) sunt aplicate de putin timp, cu rezultate foarte bune, tehnici de stimulare electrica functionala pentru recuperarea mersului la bolnavii cu afectiuni neurologice.

Tehnicile respective au fost folosite mai intai in spitale din Marea Britanie si ele constau in esenta in utilizarea unor dispozitive (neuroproteze) care controleaza stimulul electric destinat activarii muschilor si faciliteaza restabilirea legaturilor intre sistemul nervos central si nervii periferici. In cazul de care vorbim, la persoanele cu paralizii la nivelul picioarelor. Aceste neuroproteze scurteaza sensibil perioada de spitalizare, iar bolnavii pot utiliza aparatul si acasa.

E de remarcat ca singura persoana autorizata in tara in aplicarea stimularii electrice functionale este dr. ing. Marian Poboroniuc, sef de lucrari la Facultatea de Electrotehnica a Universitatii Tehnice Gheorghe Asachi din Iasi. De altfel, acesta a facut cursuri si practica in domeniu la o clinica din Districtul Salisbury (Regatul Unit).

Pentru a extinde metoda, recent, la Centrul de Invatamant Medical Continuu, de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa", au inceput cursuri pe aceasta tema: stimularea electrica in recuperarea mersului la bolnavul neurologic. Reamintim ca acest centru de la UMF Iasi este infiintat de curand si reprezinta unul din obiectivele programului de reforma autentica din acest institut de invatamant superior.

Un articol de V. Iancu

sus
 
  © Electrostim 2006 - 2017