Electrostim Iasi, Romania Electrostim Iasi, Romania
Stimulare electrica functionala
Electrostim - Stimulare electrica functionala
 

Home
Stimularea electrica functionala
Neurostimulatoare
Interfata Creier-Calculator
Echipament BCI
Cursuri
 
Articole din media
• 20 sep 2007
• 02 feb 2006
• 15 mar 2005
• 26 feb 2005
• 02 dec 2004
Legaturi utile
Despre noi
Contact
 
EnglishEnglish version


Articole din presa - Evenimentul 26.02.2005

O noua speranta pentru bolnavii neurologici

In aceasta saptamina, la Spitalul de Recuperare din Iasi, sub egida Centrului de Invatamint Medical Continuu al Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr.T.Popa", s-a desfasurat cursul "Stimulare electrica functionala in recuperarea mersului bolnavului neurologic, FES".

Alegerea Spitalului de Recuperare pentru desfasurarea acestui curs a fost una fireasca, pentru ca aici se aplica deja, cu rezultate semnificative, in cadrul sectiei de Neurologie, tehnicile de stimulare electrica functionala.

"Aceste tehnici permit redobindirea unei autonomii de mers pentru pacientii care au suferit un atac vascular cerebral sau accidente ale coloanei, imbunatatesc calitatea miscarilor la pacientii cu scleroza multipla si imbunatatesc calitatea mersului la pacientii cu boala Parkinson. Mai mult, chiar daca pacientii nu mai pot merge, tehnicile FES permit reducerea efectelor secundare ale imobilizarii - impiedica atrofierea muschiului paralizat, reduc spasticitatea, previn tromboza. In ansamblu, aduc o imbunatatire a calitatii vietii bolnavului neurologic", ne-a declarat dl prof.univ.dr Cristian Dinu Popescu, seful Clinicii de Neurologie din cadrul Spitalului de Recuperare din Iasi.

Tehnicile FES presupun utilizarea unor neuroproteze, dispozitive care controleaza stimulul electric destinat activarii muschiului si permit restabilirea legaturilor intre sistemul nervos central si nervii periferici. In acest mod, persoanele paralizate reusesc sa execute singure miscari, care altfel nu le-ar fi accesibile.

Aceste dispozitive au fost create in Marea Britanie. Cursul este sustinut de dl Duncan Wood, un expert britanic din cadrul Spitalului Districtual din Salisbury, bioinginer clinician.
"Am constatat ca aproape 20 la suta dintre bolnavii neurologici isi pot recupera mersul ca urmare a folosirii neurostimultoarelor. In Marea Britanie, aceste dispozitive sint folosite deja de peste 2000 de persoane. Faptul ca dispozitivele sint portabile, da independenta bolnavilor", ne-a declarat dl Wood.

In Marea Britanie, costurile pentru tratament si dispozitiv sint suportate de sistemul de asigurari sociale. Bolnavii vin la spital pentru a invata cum sa foloseasca neurostimulatoarele si, dupa citeva saptamini, pot folosi aparatele ambulatoriu.
In România, singurul loc unde dispozitivele sint folosite este sectia de Neurologie a Spitalului de Recuperare din Iasi.

Cel care a adus aceasta tehnica la Iasi este dl dr.ing. Marian Poboroniuc, sef lucrari in cadrul Catedrei de Utilizari, Actionari si Automatizari Industriale, de la Facultatea de Electrotehnica a Universitatii Tehnice "Gh.Asachi".
De altfel, dl Poboroniuc este singura persoana din România autorizata in aplicarea stimularii electrice functionale, atestare dobindita ca urmare a cursurilor si practicii clinice efectuate la Spitalul Districtual din Salisbury.

Cind cursul va fi finalizat, alte 15 cadre medicale din România vor primi aceasta autorizare, 6 dintre ele lucrind in cadrul Spitalului de Recuperare din Iasi.

"Clinica din Salisbury va trimite la Iasi 4 dispozitive - 2 pentru mers si 2 pentru exercitii. Astfel, vom putea aplica tratamentul la un numar mult mai mare de persoane", ne-a spus dl Poboroniuc.

Asadar, tehnica de stimulare electrica functionala da o noua speranta bolnavilor neurologici. (Simona Badaluta)
sus
 
  © Electrostim 2006 - 2017