Electrostim Iasi, Romania Electrostim Iasi, Romania
Stimulare electrica functionala
Electrostim - Stimulare electrica functionala
 

Home
Stimularea electrica functionala
Neurostimulatoare
Interfata Creier-Calculator
Echipament BCI
Cursuri
 
Articole din media
• 20 sep 2007
• 02 feb 2006
• 15 mar 2005
• 26 feb 2005
• 02 dec 2004
Legaturi utile
Despre noi
Contact
 
EnglishEnglish version


Articole din presa - Evenimentul 02.12.2004

O noua speranta pentru cei care sufera de scleroza sau au avut atacuri cerebrale si fracturi ale coloanei

In cadrul Spitalului Clinic de Recuperare, in ianuarie 2005 isi va deschide portile un centru unde, in premiera nationala, se vor aplica tehnici de stimulare electrica functionala. Aceste tehnici permit recuperarea functionala a membrelor inferioare si superioare a caror coordonare a fost pierduta total sau partial in urma unui atac cerebral, fracturi ale coloanei sau ca urmare a sclerozei.

"Centrul va aveau un dublu scop. Va fi destinat atit sprijinirii bolnavilor internati in spital sau externi, cit si realizarii unei cercetari stiintifice in acest domeniu", ne-a declarat dl prof dr Cristian Dinu Popescu, seful Clinicii de Neurologie din cadrul Spitalului de Recuperare.

Tehnica aplicata este de origine britanica. Bolnavii vor folosi neuroproteze, dispozitive care controleaza stimulul electric destinat activarii muschiului si permit restabilirea legaturilor intre sistemul nervos central si nervii periferici - in acest mod, persoanele paralizate reusind sa execute singure miscari.

"Aceste dispozitive sint portabile si pot fi utilizate in ambulator", ne-a spus dl dr ing Marian Poboroniuc, sef lucrari in cadrul Catedrei de Utilizari, Actionari si Automatizari Industriale la Facultatea de Electrotehnica a Univ. Tehnice "Ghe Asachi", singura persoana din România autorizata in aplicarea stimularii electrice functionale, atestare dobindita ca urmare a cursurilor si practicii clinice efectuate in cadrul Spitalului Districtual din Salisbury, Anglia.

La sfirsitul lunii februarie 2005 la Spitalul de Recuperare va fi organizat un curs de stimulare electrica functionala, sustinut de un lector din Salisbury, care va permite atestarea altor specialisti in acest domeniu.

Planurile pentru viitor sint ambitioase. "In acest moment lucram doar cu electrozi de suprafata, urmatorul pas va fi stimularea profunda, cu aplicatii in cazul pacientilor care sufera de epilepsie", a concluzionat dl prof dr Popescu. (S.B.)
sus
 
  © Electrostim 2006 - 2017